= Welkom =


Welkom op de website Kinderen van het Licht


In dit nieuwe tijdperk van wakkerworden
waarin de wereld talloze veranderingen
ondergaat die de mens zelf heeft geschapen
uit onwetendheid, wil deze website terug
gaan naar de bron.
De kinderen van het Licht zullen wereldwijd
opstaan en leiden vanuit hun innerlijke kracht
Laten we hand in hand de waarheid aan het
licht komen en ons verbonden bewustzijn
samen sterken tot een wereld van eenheid.


31 december 2010

De oorlog die je niet te zien krijgtJohn Pilger is oorlogsjournalist, documentairemaker en auteur van tal van boeken. Hij is afkomstig uit Australië en werkzaam in Groot-Brittannië. Oorlogsverslaggeving bracht hem o.a. naar de oorlogen van Vietnam, Oost-Timor, Palestina. In zijn nieuwste documentaire 'The war you don't see' houdt hij de grote media tegen het licht. Hij stelt vast dat tijdens de grote oorlogen van de voorbije honderd jaar, de media eerder fungeert als spreekbuis van onze regeringen, dan als tegenmacht die tracht de waarheid bloot te leggen. Anders zouden we waarschijnlijk met z’n allen vaststellen dat onze hoog aangeschreven democratieën onwettige oorlogen uitvoeren, die gepaard gaan met enorm veel bloedvergieten, mensenrechtenschendingen, vluchtelingenstromen en vernielingen. Niet om ‘democratie te brengen’ maar uit zelfbelang en hebzucht. De pijnlijke waarheden van onze oorlogen worden liever voor het grote publiek verborgen gehouden en daarom waakt de overheid angstvallig over haar ‘public relations’.Tijdens de documentaire worden een heel aantal mensen geïnterviewd. Omdat John Plger in Groot-Brittannië actief onderzoekt hij vooral de Britse media. Over de berichtgeving van de patriottische en oorlogszuchtige berichtgeving van de Amerikaanse ‘embedded journalists’ van Fox News zijn er immers al interessante documentaires gemaakt. (zie http://www.outfoxed.org ) Hij praat o.a met de verantwoordelijken voor het nieuws van ITV (het grootste Britse commerciële tv-netwerk) en BBC (de gerenommeerde Britse publieke omroep) over de berichtgeving rond de aanloop naar de oorlog in Irak (maart 2003) en over de Israëlische aanval op de Gaza freedom flotillia (mei 2010) waarbij negen Turkse vredesactivisten vermoord werden.

De verantwoordelijken zien niet echt een probleem in het klakkeloos overnemen van de berichten tijdens de officiële persconferenties. ‘Het is de rol van de media om de woordvoerders van de overheid en de politici aan het woord te laten. Het is niet aan de media om al hun verklaringen en beweringen op de korrel te nemen en de waarheid ervan te verifiëren’. Ze voelen zich dan ook niet verantwoordelijk voor eenzijdige berichtgeving. Bij de aanloop naar de oorlog in Irak verkondigde de Amerikaanse minister van defensie Colin Powell onwaarheden over het bestaan van Iraakse massavernietigingswapens. Autoriteiten die konden bewijzen dat die er niet waren, zoals de voormalige Directeur-generaal van het IAEA (Internationaal Atoomenergie Agentschap) Hans Blix die gedurende jaren inspecties uitgevoerd had en met zekerheid wist dat er geen massavernietigingswapens waren, kwamen nauwelijks aan het woord. Doel van misleiding door de overheid is de instemming te krijgen van de massa. Het publiek keert zich op die manier niet af van de regering.

Een VN-functionaris die de gevolgen rapporteerde van jaren van keiharde economische VN-sancties tegen Irak die vooraf gingen aan de oorlog van 2003, legt de mechanismes bloot achter de eenzijdige berichtgeving. Als je als journalist een interview wil met belangrijke politici, mee wil naar het oorlogsgebied, uitgenodigd wil worden voor persconferenties, etc. dan wordt je verplicht om op goede voet te staan met de regeringsfunctionarissen en dat kan je enkel door de officiële lijn te volgen. Op die mannier wordt kritische verslaggeving bijna onmogelijk en zo wordt de media dus mee onderdeel van de propagandamachine van de oorlogsmakers.

Het belang van Wikileaks in het blootleggen van de waarheid is dus niet onbelangrijk, als de reguliere media in gebreke blijft. Wikileaks lekte duizenden officiële documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan. Zo ook beelden van een Amerikaanse Apache gevechtshelikopter boven Irak, Bagdad. Van op bijna twee kilometer afstand worden acht Irakezen in het vizier genomen, twee van hen dragen een camera. Het groepje wordt onder vuur genomen en iedereen komt om het leven. De hele straat ligt bezaaid met stukken lichaam, bloed en brokstukken. Commentaar van de schutter ‘nice’. Naderhand blijken er ook twee kinderen geraakt te zijn. Commentaar van een verantwoordelijke van het Amerikaanse Ministerie van defensie: ‘de opstandelingen doen er alles aan om burgers te betrekken’.

De media heeft een zeer belangrijke rol te spelen in het ontmaskeren van onwaarheden en het niet kritiekloos overnemen van het discours van oorlogsmakers, zogenaamde defensiespecialisten en oorlogsmisdadigers op pensioen die ons willen overtuigen van de noodzaak van eindeloze oorlogen. Hopelijk zal de media haar rol serieus nemen inzake de kwestie Iran. Oud-premier Tony Blair kreeg alvast weer het woord tijdens een interview op BBC 2 in september 2010. ‘Iran moet desnoods met geweld ervan weerhouden worden om nucleaire wapens te produceren.’ Dat komt akelig bekend voor…

De film kan je kopen via zijn website www.johnpilger.com of bekijken op Youtube (ik denk niet dat hij dat erg vindt)

Bron: http://www.wereldgeheimen.nl/wg/index.php?option=com_content&view=article&id=2859:de-oorlog-die-je-niet-te-zien-krijgt&catid=43:algemeen&Itemid=71

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

= ZOEKEN =