= Welkom =


Welkom op de website Kinderen van het Licht


In dit nieuwe tijdperk van wakkerworden
waarin de wereld talloze veranderingen
ondergaat die de mens zelf heeft geschapen
uit onwetendheid, wil deze website terug
gaan naar de bron.
De kinderen van het Licht zullen wereldwijd
opstaan en leiden vanuit hun innerlijke kracht
Laten we hand in hand de waarheid aan het
licht komen en ons verbonden bewustzijn
samen sterken tot een wereld van eenheid.


29 december 2010

Kinderdagverblijf serveert enkel nog vegetarischin mei 2009 zorgde de stad Gent voor een primeur door donderdag uit te roepen tot officiële Veggiedag. Kinderdagverblijf De Biotoop in Gent gaat nog een stap verder: vanaf nu krijgen baby's en peuters alleen nog vegetarisch voedsel voorgeschoteld. Kinderarts Myriam Van Winckel van UZ Gent meent dat vegetarisch eten niet noodzakelijk slecht is voor een opgroeiend kind op voorwaarde van voldoende variatie in de maaltijden.

"Tot vorige maand kregen de baby's en peuters op drie van de vijf weekdagen een middagmaal zonder vlees of vis", zegt Stefanie Meuleman van kindercrèche De Biotoop in Gent. "Maar omdat we onze biologisch-ecologische visie nog consequenter willen realiseren, beslisten we alleen nog vegetarisch voedsel aan te bieden".

"Vochtige wegwerpdoekjes zijn hier uit den boze en we proberen alleen met wasbare luiers te werken, een vegetarisch menu voor de kinderen moet onze voetafdruk verder verkleinen", legt Meuleman - zelf een gediplomeerde biologe - uit. "Er is niet alleen minder landbouwgrond nodig voor de productie van plantaardig voedsel, de veeteelt is ook verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de uitstoot van broeikasgassen".

"Uitsluitend vegetarisch eten, is niet noodzakelijk slecht voor een opgroeiend kind", zegt kinderarts Myriam Van Winckel van het UZ Gent. "Het belangrijkste is dat er een evenwichtige maaltijd met voldoende variatie wordt aangeboden. Veganisme raadt Van Winckel wel af voor kinderen. Dat is het weren van alle dierlijke producten zoals melk, eieren en kaas".

Voedingsdeskundige John Van Camp van de Universiteit Gent wijst er wel op dat de noodzakelijke voedingsstoffen in vlees - zoals ijzer, eiwitten en vitamine B12 - makkelijker worden opgenomen door het lichaam. "Ze zijn lichter verteerbaar dan de varianten die in groenten zitten".

Het vegetarisch menu van de kinderen kost de ouders wel een flinke duit. "Wij vragen 620 euro per maand omdat biologisch gekweekt voedsel drie keer duurder is dan gangbare producten in de supermarkt", zegt Meuleman. Kind en Gezin, dat De Biotoop erkent, voert geen speciale promotie voor het initiatief, maar heeft er wel bewondering voor. "De Biotoop maakt het zich echt niet gemakkelijk".


Website De Biotoop:

http://www.debiotoop.be/

Voordracht vegetarische voeding voor kinderen:

http://www.debiotoop.be/sites/default/files/Veggiekids%20Gent%2030%20okt%202010.pdf

Mag mijn kind vegetarisch eten?

http://www.kindengezin.be/Ouders/Peuter/Voeding/Alternatieve_kindervoeding/Alternatief3.jsp


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

= ZOEKEN =