Op dezelfde dag dat het internet in Egypte werd afgesloten, kwam in de Verenigde Staten het plan voor een internet kill-switch weer terug op de agenda. De wetgeving zou president Barack Obama niet dezelfde rechten als de Egyptische president Hosni Mubarak geven, aldus de Republikeinse Senator die het plan voorstelde. De wet zou alleen bedoeld zijn om te voorkomen dat "significante cyberdreigingen" schade aanrichten.
"Mijn wetgeving biedt een mechanisme voor de overheid om met de private sector samen te werken in het geval van een echte cyberramp", aldus Collins in een e-mail tegenover Wired. "Het geeft onze natie de beste middelen om snel op een grote dreiging te reageren." In eerste instantie verliep het voorstel voordat het congres het kon behandelen. Wanneer het nu weer wordt voorgesteld is nog niet bekend.
Overheid
Volgens Robert Graham van Errata Security is het plan goedbedoeld, maar wordt het uiteindelijk een groter probleem dan het zou moeten oplossen. In tegenstelling tot wat Collins zegt, denkt Graham wel dat Obama de wetgeving kan gebruiken om het internet uit te schakelen. "En de bevolking steunt dit soort wetten, omdat ze in de competentie van de overheid geloven."Uit eigen ervaring zegt Graham dat overheidsnetwerken vaak het slechtst beveiligd zijn. Het zou dan ook irrationeel zijn om te denken dat als de overheid meer macht krijgt, het in staat is om de netwerken van anderen beter te beschermen.
Veel van de partijen die zich hiermee bezighouden, denken echt dat dit het internet veilig kan maken, maar ze hebben het volgens Graham bij het verkeerde eind. "Het eerder genoemde voorstel wordt gesteund door de beveiligingsindustrie, van Symantec tot SANS. Hoewel dit soort instellingen profiteren van cybersecurity-wetgeving, is er geen samenzwering. Ze denken echt dat het internet van meer wetgeving beter wordt, maar dat is niet het geval."
Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat mensen die een ander geluid laten horen de mond gesnoerd wordt. "We vertrouwen onze overheid teveel met het beschermen van onze belangen, terwijl het de overheid is die een bedreiging voor die belangen vormt", zegt Graham. Hij merkt op dat het internet een bron van vrijheid in de wereld is, omdat het buiten de controle van de overheid ligt. "Zelfs met een goedaardige en vriendelijke overheid als de onze, moeten we het zo houden."
Bron: http://www.security.nl/artikel/35998/1/Internet_kill-switch_terug_op_Amerikaanse_agenda.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten